چه زیبا و پسندیده است که انسان مسلمان در کنار جدّیت و تلاش مستمری که در زندگی دارد، روحیه شوخی و گفتن سخنان نشاطآور و منطق دلپذیر همراه با حکمت داشته باشد.
چه خوب است که انسان مسلمان بتواند قلوب دیگران را با سخن لطیف و جذاب بدست آورد و با اندیشه لطیف و شوخیهای بزرگوارانهاش بر دیگران تاثیر بگذارد.
دین پرسماحت اسلام فرد مسلمان را امر میکند که خصایل پسندیده اخلاقی و افعال ستوده داشته باشد، خوش مشرب، خندان، نرم خوی، با محبت و الفت گیرنده و شاداب باشد، وقتی با مردم برخورد میکند و وارد جمع میشود نسبت به او رغبت و تمایل پیدا کنند، به او جذب شوند و برگردش جمع گردند. این رفتار پسندیده نهایت مسیر تربیتی ما، در اسلام است، مسیری که به تکوین اجتماعی و هدایت مردم منتهی خواهد شد.
اما حدود و مرز نشاط و شادمانی و شوخی در اسلام کدام است و چه ضوابطی دارد؟
پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم فرمود: «من از اهل لهو و لعب (بیهودهگویان) نیستم و آنان نیز از من نیستند». (روایت بخاری و بیهقی)
میدانیم که فرد مسلمان وظیفه بسیار مهم عبادت خدای تعالی و اقامه حکم و قانون او را در زمین به عهده دارد و در جهت تامین مصالح اجتماعی و وظایف بسیار مهم دیگری باید تلاش و جدیت نماید، اما زیاده روی در شوخی و افراط در خنده و شادمانی، این جدیت و جهد را مخدوش میسازد و به آن لطمه اساسی وارد خواهد کرد. یاران گرامی پیامبر صلی الله علیه وسلم که در مدرسه نبوت تربیت یافتند، گاهی با نرمی و ملاطفت شوخی و بازی میکردند، اما در موقع ضرورت مردانی بسیار جدی بودند.
«بخاری» در «ادب المفرد» میگوید: یاران نبیاکرم صلی الله علیه وسلم ـ برای مثال ـ شوخی میكردند و به جانب هم پوست خربزه میانداختند، اما هنگامی که وقت جدیت بود، مردانی جدی بودند.
شوخی زیاد ضررهای دیگری نیز دارد، باعث میشود قلب، نشاط و حیات خود را از دست داده و بمیرد، دشمنی ایجاد میکند و باعث بیاحترامی کوچکتر به بزرگتر میشود. حضرت «عمر رضی الله عنه» میگوید:
«کسی که بسیار بخندد هیبت و وقارش کم خواهد شد و کسی که بسیار شوخی کند در نظر دیگران سبک خواهد شد».
ب) شوخی باعث آزار یا بیادبی نسبت به کسی نباشد
شوخی بین دوستان و اهل و اقربا و برادران امری پسندیده است، اما انجام آن مشروط به این است که موجب آزار کسی نگردد یا در آن مخلوق خدا، مورد تمسخر قرار نگیرد و یا موجب غم و غصه فرد دیگری نشود.
در اینجا گوشهای از رهنمودهای آن حضرتصلی الله وسلم در ارتباط با شرایط شوخی بیان میشود:
پیامبر خداصلی الله وسلم میفرماید: «هیچکدام از شما به جدی یا شوخی متاع برادر مسلمانش را برندارد و کسی که عصای برادرش را برمیدارد به او پس بدهد». (روایت ترمذی و ابوداود)
«عبدالرحمن بن ابی لیلی» میگوید: یاران پیامبرصلی الله وسلم حکایت میکردند که همراه آن حضرتصلی الله وسلم بودیم؛ یکی از ما خوابش برد، فردی به طرف او رفت و ریسمانی را که همراهش بود کند، ناگهان از خواب پرید، پیامبرصلی الله وسلم فرمودند: «برای مسلمان جایز نیست برادر مسلمانش را بترساند». در روز خندق «زیدبن ثابت» با سایر مسلمانان خاک را جابجا میکرد. خسته شد و خوابید «عمارهبن حزم» سلاحش را (به شوخی) برداشت در حالی که زید خواب بود.
پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم «عماره» را از این کار نهی فرمود.
«عامر بن ربیع» میگوید: مردی کفشهای مرد دیگر را گرفت و به شوخی پنهان کرد،این جریان را برای پیامبرصلی الله وسلم بازگو کردند، آن حضرتصلی الله وسلم فرمود: «مسلمان را نترسانید که ترساندش ظلم عظیمی است».
بنابراین کسی که به جهت شوخی کردن و یا خنداندن کس دیگری مسلمانی را مسخره میکند، غیبت میکند یا هتک حرمت نموده و تحقیر مینماید،گناهکار است و مرتکب عمل حرام شده است چه آگاه باشد چه بیخبر.
چه بسیارند کسانی که برای مجلس گرمی و خنداندن مردم سخنان دروغ را با شوخیهای خود میآمیزند، بدون تردید از نظر اسلام این نوع شوخی باطل است و پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم کسانی را که این چنین مزاح را با دروغ میآمیزند، تهدید مینماید.
آن حضرت صلی الله وسلم در این باره فرموده است: «وای بر کسی که برای خنداندن مردم سخنان دروغ میگوید، وای بر او وای بر او». (روایت ابو داود، ترمذی، نسائی و بیهقی)
و همچنین فرمود: «خیانت بزرگی است که به برادر مسلمانت دروغ بگویی و او تو را تصدیق کند». (بدون آنکه از دروغ گفتن تو خبر داشته باشد) (روایت احمد و ابو داود)
و فرمود: «لا یؤمن العبد الإیمان کله حتی یترک الکذب فی المزاحة، والمراء وإن کان صادقاً». «ایمان بنده خدا کامل نمیشود مگر آنکه دروغ را در شوخیهایش رها کند و جدل در سخن را کنار بگذارد، هر چند حق با او باشد». (روایت احمد و طبرانی)
یکی از بدعتهای شایع و عادتهای رایج در سرزمینهای ما دروغ ماه آوریل است که بدعتی زشت و منفور است که آن را از غربیها کسب کردهایم و جزو اخلاق اسلامی و آداب سودمند نیست و بدون تردید از دروغهای حرام و شوخیهای باطل و سخنان بیهوده است. با توجه به آنکه پیامبر محبوب ماص، در تمامی امور الگو و نمونه شایسته را به تمامی یاران خود تقدیم میداشتند ما نیز به شیوه مزاح آن حضرتص دقت میکنیم تا دریابیم که چگونه شوخی میکرد و هیچگاه غیر از حق چیزی بر زبان نمیآورد.
«ترمذی» از «حسن بصری» روایت میکند: پیرزنی به خدمت رسول خداصلی الله وسلم رسید و گفت: ای پیامبر خدا! دعا کن که خدای تعالی مرا به بهشت وارد کند! فرمود: ای «فلانی» پیر زنها وارد بهشت نمیشوند. پیرزن برگشت و در حالی که دور میشد گریه میکرد.
رسول اکرمص گفت: «به او بگویید که هنگامی که وارد بهشت میشود پیر نیست» (جوان خواهد شد) خدای تعالی فرمود:
«إِنَّا أَنشَأْنَاهُنَّ إِنشَاء * فَجَعَلْنَاهُنَّ أَبْكَارًا * عُرُبًا أَتْرَابًا» (واقعه/35-37)
«به تحقیق ما آنانرا خلق میکنیم خلقت بخصوص! سپس دوباره آنها را دوشیزگانی با کره و طنازان انس گیرنده همسن و سال قرار می دهیم».
بنابر آنچه گفتیم شایسته است والدین و مربیان محترم رهنمودهای ارزشمند پیامبر محبوب اسلام صلی الله وسلم را در آداب شوخی در زندگی خویش اجرا کنند و به فرزندان خود تعلیم دهند تا در ارتباط با مردم و درحیات اجتماعی خود از آن بهره گیرند.
لینک ثابت
این نظر توسط حاتم احمدی در تاریخ 1391/9/15/3 و 15:19 دقیقه ارسال شده است | |||
<-CommentGAvator-> |
سلام علیکم موضوعات وبلاگت جالبه اگر باتبادل لینک موافقی من را با نام (وصال حق) لینک کن wesalhaq.blogfa.com اگر لینک کردی توکلوب بهم بگو یا ایمیل بهم بفرست |
این نظر توسط سعید در تاریخ 1391/2/1/5 و 22:17 دقیقه ارسال شده است | |||
<-CommentGAvator-> |
سلام اگر اهل سنت هستید و ادعا بر حقانیت مذهبتان دارید شما را به مناظره دعوت میکنم تا دلایل خود را مبنی بر حقانیت مذهبتان ارائه دهید که اگر حاضر به مناظره نشوید یعنی فرار کرده اید و به اطلاع دیگران در وبلاگ این حقیر رسیده خواهد شد با تشکر |
این نظر توسط رویا در تاریخ 1390/9/11/5 و 20:54 دقیقه ارسال شده است | |||
<-CommentGAvator-> |
سلام حافظ جان. امیدوارم حالت خوب باشه. من نمیدونستم شما سنی هستید من کلا به همه مذاهب احترام میزارم.چون هدف همه فقط به دنبال شناخت خدا و معبود هست.ورسیدن به کمال.حتی دیگر ادیان همه قابل احترام هستند. وبلاگ قشنگی داری. امیدوارم همیشه موفق و پیروز باشی.تو هنوزم داداشیه خوب و مهربونه خودم هستی.واز صمیم قلب دوستت دارم. ![]() ![]() |
نمایش کلیه نظرات |